Maandag 13 januari werden we verwacht op de afdeling radiologie voor een gesprek met de radiotherapeut. Het was een mooie dag naar buiten, de zon scheen en in de polder hing een mysterieuze mist wat een mooi plaatje gaf van het Nederlandse landschap. Nadat we ons aangemeld hadden bij de aanmeldzuil liepen we naar de afdeling Radiologie toe door een lange gang.

Bij de balie meldde ik mij en mocht ik nog wat gegevens opschrijven op een papiertje (mijn lengte, gewicht en mailadres). Daarna werd er een foto gemaakt van mij voor in het dossier zodat ze naast de geboortedatum ook kunnen zien dat ik het ben. Vervolgens mochten we plaats nemen in de wachtruimte tegenover de balie. Keurig op tijd waren we aan de beurt en hadden we een gesprek met de radiotherapeut. Hij legde alles rustig uit, beantwoorden mijn lijstje vragen die ik opgesteld had en nam echt alle tijd voor ons. Het voelde in ieder geval prettig aan. Na een check van mijn borst, nou ja litteken hoe het eruit zag, mochten we weer gaan. We zouden hem nog 1x zien tijdens mijn bestralingen.
Ik krijg 5 bestralingen. Op mijn vraag wat maakt dat dit er 5 zijn en niet meer omdat ik dit wel gelezen had bij gelijksoortige casussen legde hij keurig uit dat er tegenwoordig met hogere doseringen bestraald wordt en dat dan gelijk staat aan 15 bestralingen.
In de COVID tijd werd er bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen een verkort bestralingsschema aangeboden bij de behandeling van borstkanker. Ze hoefden patiënten geen 15 keer voor bestraling komen maar voor 5 keer. Nu, ruim 3 jaar later is dit eigenlijk de standaardbehandeling voor veel borst kankerpatiënten. Er is gebleken dat dit net zo effectief is als vaker bestralen. Internationale studies laten dit zien.
Om het effect van bestralen hetzelfde te houden, is de dosis per keer hoger. Gebleken is ook dat dit niet tot meer bijwerkingen leidt. Bijwerkingen als een rode huid, vermoeidheid en zwelling van de borst kunnen nog steeds op treden maar omdat de bestraling korter is, is de duur van de klachten ook korter. Op langer termijn zijn er ook niet meer bijwerkingen te zijn. Blijft wel staan dat elke patiënt anders reageert op de bestraling.
Note is wel dat patiënten onder de 50 jaar nog wel altijd 3 weken bestraald worden, net als patiënten bij wie de lymfeklieren in de oksel bestraald moeten worden en patiënten bij wie een grote cosmetische ingreep nodig is geweest.
Tsja en ik ben 52 jaar en of de oksel wel of niet bestraald wordt is nog niet duidelijk. In beide weggehaalde klieren zaten nl. wel kleine tumorcellen. Maar goed we gaan het zien en vertrouwen er maar op dat het ziekenhuis de juiste keuzes maakt hierin en goed weten wat ze doen. Al blijf ik het eerlijk gezegd lastig vinden als ik dan toch soortgelijke casussen als de mijne lees, ook ouder dan 50 jaar zijn met schone klieren die meerdere betalingen krijgt. Ik begrijp niet goed waarom die verschillen er zijn binnen ziekenhuizen. Ik laat het los en voor nu zit deze afspraak erop en is het wachten op woensdag.
Reactie plaatsen
Reacties